Van PCS 5 naar PCS 7: Succesvolle Integratie en Upgrades

Vandaag nemen we jullie mee in de wereld van integratieprojecten, waar we de migratie van het vertrouwde PCS 5 naar het geavanceerde PCS 7 van Siemens verkennen. PCS, wat staat voor "Process Control System", vormt de kern van industriële automatisering. PCS 5, een langdurig gebruikt systeem, wordt vervangen door PCS 7 dat geavanceerde technologieën en functionaliteiten biedt om te voldoen aan de groeiende eisen van moderne industriële processen. Bedrijven migreren om te profiteren van verbeterde technologie, ondersteuning, efficiëntie en schaalbaarheid. Het integratieproces omvat zorgvuldige planning, hardware- en softwaremigratie, testen, training en documentatie, met als doel het realiseren van een moderner en geavanceerder besturings- en automatiseringssysteem voor industriële toepassingen. 

Wat is PCS 5 en PCS 7? 

  • PCS 5 (Process Control System 5) is een besturings- en automatiseringssysteem van Siemens dat al geruime tijd wordt gebruikt in industriële omgevingen. Het biedt functionaliteit voor het besturen en bewaken van processen in diverse industrieën, zoals chemie, energie, voedsel en drank, en meer. 
  • PCS 7 (Process Control System 7) is een meer geavanceerde versie van het besturings- en automatiseringssysteem van Siemens. Het is ontworpen om te voldoen aan de groeiende eisen van moderne industriële processen en biedt geavanceerde functionaliteiten voor automatisering, visualisatie, en procesbeheer.

Redenen voor migratie van PCS 5 naar PCS 7

Bedrijven kiezen voor migratie van PCS 5 naar PCS 7 om verschillende redenen. Ten eerste biedt PCS 7 geavanceerdere technologieën en functionaliteiten in vergelijking met PCS 5, zoals een moderne Distributed Client-Server architectuur, krachtige HMI met geïntegreerde SQL-archivering, en ondersteuning van Profibus PA en Foundation Fieldbus. Dit stelt bedrijven in staat om te profiteren van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van besturing en automatisering, waardoor ze hun operationele processen kunnen verbeteren en moderniseren. Daarnaast nadert het einde van de levenscyclus van oudere systemen zoals PCS 5, waardoor het moeilijk wordt om reserveonderdelen te vinden en ondersteuning te krijgen van de fabrikant. Migratie naar PCS 7 zorgt voor een modernere en ondersteunde infrastructuur, gebaseerd op bewezen technologieën zoals SIMATIC hardware en software, met volledig geïntegreerde veiligheid tot SIL 3 en redundantie op elk niveau, van sensor tot operator. Hierdoor kunnen bedrijven hun operationele betrouwbaarheid waarborgen. Tot slot biedt PCS 7 verbeterde efficiëntie en schaalbaarheid, waardoor het gemakkelijker wordt om complexe industriële processen te beheren en uit te breiden. Dit stelt bedrijven in staat om flexibel te blijven en zich aan te passen aan veranderende marktomstandigheden, terwijl ze tegelijkertijd hun concurrentiepositie versterken.

Integratieprojecten van PCS 5 naar PCS 7

  • Plannen en voorbereiden: Het migratieproject begint met een grondige planning en voorbereiding. Dit omvat het identificeren van de benodigde functionaliteiten, het evalueren van de huidige systeemconfiguratie en het opstellen van een migratieplan. 
  • Hardware- en softwaremigratie: Het migratieproces omvat het vervangen van hardwarecomponenten zoals controllers, I/O-modules en netwerkapparatuur. Daarnaast vereist het migreren van de software het omzetten van bestaande logica, grafische interfaces en configuraties naar het nieuwe systeem. 
  • Testen en valideren: Na de migratie worden uitgebreide tests uitgevoerd om ervoor te zorgen dat het systeem correct functioneert en voldoet aan de gestelde eisen. Dit omvat functionele tests, prestatietests en integratietests. 
  • Training en documentatie: Het personeel wordt getraind in het gebruik van het nieuwe systeem en er wordt documentatie verstrekt voor toekomstig onderhoud en beheer.

Conclusie 

De migratie van PCS 5 naar PCS 7 biedt aanzienlijke voordelen voor bedrijven die streven naar verbeterde efficiëntie, betrouwbaarheid en concurrentiepositie in de dynamische wereld van industriële automatisering. Met geavanceerde technologieën, een robuuste architectuur en een scala aan uitbreidingsmogelijkheden, stelt PCS 7 bedrijven in staat om hun operationele processen te optimaliseren en toekomstbestendig te maken.

Wil je deel uitmaken van een toekomst waarin je hiermee te werk gaat? Ontdek onze vacatures in de verschillende sectoren en vind hier jouw perfecte match! Heb je andere vragen of wil je meer te weten komen? Neem dan contact met ons op. Bel ons kantoor in Amsterdam: +31 (0)20 79 20 022 of Utrecht: +31 (0)30 20 03 408.

 

Bel of mail mij