Pharma Industrie: de toekomst!

De farmaceutische industrie bevindt zich momenteel in een buitengewoon dynamische fase, waarin een samenspel van uitdagingen en kansen het landschap vormgeeft. Deze sector staat voor een periode van ingrijpende veranderingen, gedreven door een reeks van factoren die de traditionele benaderingen van geneesmiddelenontwikkeling, distributie en gezondheidszorg transformeren. 

Volgens PWC zijn er een aantal ontwikkelingen die de markt opnieuw gaan vormgeven, dit betekent ook dat de industrie zich moet aanpassen aan de steeds evoluerende behoeften van de samenleving en de gezondheidszorg. We hebben de ontwikkelingen op een rijtje gezet, samen met de kansen die het met zich meebrengt: 

Toenemende chronische ziektegevallen: Dit legt extra druk op zorgbudgetten, maar het biedt ook kansen voor farmaceutische bedrijven om innovatieve behandelingen te ontwikkelen die gericht zijn op het beheersen van chronische aandoeningen en het verbeteren van de levenskwaliteit van patiënten. 

Beïnvloeding door beleidsmakers en betalers: Hoewel dit de voorschrijfbeslissingen van artsen kan beïnvloeden, opent het ook de deur naar samenwerkingen en partnerschappen tussen de industrie en gezondheidsinstanties. Samenwerking kan leiden tot betere behandelingsrichtlijnen en meer doelmatig gebruik van geneesmiddelen. 

Monitoren van geneesmiddelen resultaten: Dit is een positieve trend, omdat het de veiligheid en effectiviteit van geneesmiddelen verbetert. Farmaceutische bedrijven kunnen profiteren door gegevens gestuurde beslissingen te nemen en hun producten te optimaliseren. 

Verschuiving van fatale naar chronische aandoeningen: Hoewel dit complexe uitdagingen met zich meebrengt, biedt het ook kansen voor langetermijnbehandelingen en medicijnontwikkeling. Bedrijven kunnen zich richten op therapieën die de levensduur van patiënten verlengen en hun kwaliteit van leven verbeteren. 

Opkomende economieën: De groeiende vraag naar medicijnen in opkomende economieën biedt enorme kansen voor uitbreiding en marktpenetratie. Bedrijven kunnen zich richten op deze regio’s en hun productportfolio aanpassen aan lokale behoeften. 

Preventie versus genezing: Hoewel overheden zich meer op preventie richten, kunnen farmaceutische bedrijven investeren in preventieve geneeskunde, zoals vaccins en vroegtijdige detectie. Dit kan leiden tot een gezondere bevolking en een duurzamere gezondheidszorg. 

Goedkeuring van innovatieve medicijnen: Hoewel toezichthouders terughoudender zijn, kunnen bedrijven die baanbrekende behandelingen ontwikkelen, profiteren van een grotere impact en differentiatie in de markt.

De toekomst van Farma
Het ERP vermeldt dat in het onderzoek van Strategie & Strategie Future of Health ongeveer 120 leidinggevenden in de farmaceutische industrie zijn geïnterviewd over hun vooruitzichten en verwachtingen voor de toekomst. Hun bevindingen onthullen een dynamisch landschap dat de komende jaren ingrijpend zal veranderen. Hoewel de gezondheidszorgmarkt naar verwachting zal groeien van $ 10,6 biljoen op dit moment tot ongeveer $ 11,8 biljoen tegen 2030, wijzen de prognoses op een afname van de uitgaven per hoofd van de bevolking. Deze afname wordt toegeschreven aan een grotere behoefte aan toegang tot gezondheidszorg voor een grotere bevolking dan nu het geval is. Deze verschuiving zou een aanzienlijke druk kunnen leggen op de traditionele farmaceutische bedrijfsmodellen. 

Volgens marktdeskundige Thomas Solbach zullen traditionele farmaceutische bedrijven aanzienlijk efficiënter moeten worden om winstgevend te blijven, of ze moeten zich richten op groeigebieden zoals diagnostiek, preventie en digitale gezondheidsoplossingen. Deze visie wordt ondersteund door de bevindingen van de ondervraagde managers, die voorspellen dat deze drie gebieden enorm zullen groeien in de komende jaren, van 7% tot 23% tegen 2030. Dit zou echter betekenen dat het aandeel van medische zorg zal dalen van de huidige 70% tot ongeveer 54%, wat aangeeft dat er een fundamentele aanpassing nodig is op de gezondheidsmarkt. 

In deze verschuivende dynamiek dringen meer en meer technologiebedrijven de gezondheidszorgmarkt binnen, gericht op onderwerpen rond gezondheid en geneeskunde. Ze maken gebruik van hun voordelen op het gebied van klantervaring en gegevenssoevereiniteit, terwijl ze de ontwikkeling van geneesmiddelen overlaten aan de farmaceutische bedrijven. Hun focus ligt eerder op het bezetten van groeigebieden zoals preventie en digitale gezondheid, waar ze een significante impact kunnen hebben op de toekomst van de gezondheidszorg.

Wil jij deel uitmaken van de toekomst van de farmaceutische industrie? Ontdek nu onze  vacatures in de farmaceutische sector en vind jouw perfecte match. Start jouw carrière in een dynamische en evoluerende sector. Bekijk onze openstaande posities en solliciteer vandaag nog! Heb je andere vragen of wil je graag meer te weten komen? Aarzel dan niet om contact op te nemen via ons contactformulier.

Bel of mail mij